HARC ÉS SZENVEDÉS

Kiállítás

A II. világháború kitörésének 80. évfordulójának alkalmából szervezett kiállítás 2019. szeptember 1-től tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén (a Múzeum utca felől).

2019. szeptember 1. (vasárnap) — október 31. (csütörtök)

A Magyar Nemzeti Múzeum kerítése a Múzeum u. felől

Budapest, VIII. Múzeum u.

HARC ÉS SZENVEDÉS

Lengyelország polgárai a II. világháború alatt

A II. világháború a lengyel nemzet számára az egyik legnagyobb történelmi csapást, legfájdalmasabb tragédiát jelenti. Szembeszálltunk a világ két legszörnyűbb totalitarizmusával, amelyek meg akarták semmisíteni országunkat. Ám ennek a borzasztó eseménynek is volt lélekemelő oldala, hiszen magyar barátaink nem hagytak minket cserben és nagyvonalú, önzetlen segítséget nyújtottak bajban lévő honfitársainknak.

1939. szeptember 1-jének hajnalán a Német Birodalom Lengyelország elleni támadásával megkezdődik a II. világháború, ami először Európát borítja el, majd – az egész világra kiterjedve – az emberiség történetének legnagyobb katasztrófájához vezet.

A háború kitörése előtt egy héttel, 1939. augusztus 23-án Hitler és Sztálin aláírnak egy egyezményt, amelyet ma Molotov–Ribbentrop paktumként ismerünk. A paktum része volt egy olyan, a nemzetközi joggal ellentétes titkos jegyzőkönyv is, amelyben Kelet-és Közép-Európát befolyási övezetekre osztották. 1939. szeptember 17-én Lengyelország keleti részét megszállja a Vörös Hadsereg. Hitler és Sztálin szövetsége egészen 1941. június 22-éig kitart, amikor a Német Birodalom megtámadja a Szovjetuniót.

A háborúk legszörnyűbbike közel hat évig tart, és több tízmillió ártatlan áldozat életét követeli. A kiállítás bemutatja a lengyelek harcát a totális rendszerek ellen, a kivételes szabadságszeretetet, mások megmentésének heroikus tetteit, a katonák és a polgári lakosság hősiességét, a fegyverbarátságot, a magyar segítségnyújtást és a másik országok szabadságáért folytatott küzdelmet – mindent, ami emlékezetünkre érdemes.

E tragédia emlékezete összeköti a nemzedékeket és főhajtássá válik elődeink áldozatai előtt.

A kiállítást a gdański II. Világháború Múzeuma készítette.