A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja

2018. január 27. (szombat)

Auschwitz-Birkenau náci német koncentrációs tábora a holokauszt egyik legismertebb szimbóluma és a népirtás világszerte legismertebb helyszíne. 2005-ben, a tábor felszabadításának 60. évfordulóján az ENSZ Közgyűlése január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

Auschwitz a német koncentrációs- és megsemmisítőtáborok legnagyobbika volt. Létrehozásának oka a megszállók által tömegesen letartóztatott lengyelek egyre növekvő létszáma és a német megszállás alatt lévő Lengyelország börtöneinek túlzsúfoltsága volt. A lengyel politikai foglyok első transzportja 1940. június 14-én érkezett meg a táborba.

Két évvel később a tábor vált az „Endlösung der Judenfrage” (azaz „a zsidókérdés végső megoldása”) végrehajtásának egyik fő helyszínévé – annak a náci tervnek, amelynek célja a Német Birodalom által megszállt területeken élő zsidók meggyilkolása volt.

A német bűnözők csak az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban 1-1½  millió embert öltek meg, köztük körülbelül egymillió zsidót, akik közül sokan a Lengyel Köztársaság állampolgárai voltak.

A német terrorgépezet a holokauszt végrehajtására nem csak Auschwitzet, de több száz másik, Németország, a vele szövetséges tengelyhatalmak, és az általuk megszállt országok területén elhelyezkedő koncentrációs táborokat, gettókat, európai falvak és városok utcáit is felhasználta. Becslések szerint a második világháború során hatmillió zsidó vesztette életét.

A tömeges népirtásra sírok, emlékművek és más emlékhelyek ezrei emlékeztetnek. A háború ideje alatt Auschwitz-Birkenau még ezek közül is kiemelkedett hírhedtségével. Bár a holokauszt áldozatainak többsége nem nyugodhat saját sírjában, emléküket emberek, intézmények és a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjához hasonló kezdeményezések tartják életben.

A második világháború során az emberi szolidaritás érzetétől vezérelve a Lengyel Köztársaság emigrációban lévő kormánya és lengyelek ezrei vettek részt a zsidók megsegítésében, annak ellenére, hogy a megszállt Lengyelországban ennek büntetése halál volt. Az emigráns lengyel korány égisze alatt működő „Żegota” Zsidókat Segítő Tanács a megszállt Európa egyetlen olyan állami szervezete volt, amely kifejezetten a zsidók megmentése céljából jött létre. A Holokauszt Vértanúinak és Hőseinek Intézete, a Jad Vasem Világ Igaza elismerésével kitüntetettek legnagyobb létszámú csoportját a lengyelek alkotják.

A Világ Igazainak egyike Irena Sendlerowa, aki 1939-1942 között Varsó főváros szociális ügyosztályán dolgozott, munkatársaival együtt közel 2,5 ezer zsidó gyermeket mentett ki a varsói gettóból. Halálának 10. évfordulója alkalmából a Lengyel Köztársaság Szejmje 2018-at Irena Sendlerowa emlékévévé nyilvánította.