Lengyelország megkezdte tagságát az ENSZ BT-ben

2018. január 3. (szerda)

– Örülök, hogy húsz év után Lengyelország visszatér az ENSZ Biztonsági Tanácsába. Legfőbb célunk a nemzetközi jog megerősítése és a megelőzés, védjegyünk pedig a biztonsági kérdések és a fejlesztés összekapcsolása – mondta el kedden Witold Waszczykowski külügyminiszter az ENSZ BT lengyel ideiglenes tagságának megkezdése alkalmából.

–  A Biztonsági Tanács tagjának lenni bizonyos szempontból belépőjegy a világpolitikába – jelentette ki a lengyel diplomácia vezetője.

2018. január 2-án az Egyesült Nemzetek Szervezetének New York-i székházában került sor az ENSZ Biztonsági Tanácsába újonan bekerülő ideiglenes tagok nemzeti zászlajának felvonására. A lengyel mellett felvonták Egyenlítői-Guinea, Kuvait, Hollandia, Peru és Elefántcsontpart zászlait is, akik a 2017 végével lejáró mandátumú Ukrajnát, Egyiptomot, Japánt, Uruguayt, Olaszországot és Szenegált váltják. Lengyelországot az ENSZ Közgyűlése 2017. június 2-ai ülésén, titkos szavazással választotta meg a Biztonsági Tanács tagjának a 2018-2019-es ciklusra, ahol a lengyel jelölést az ENSZ 190 tagállama támogatta.

– Azt a példátlanul magas támogatást, amelyet a választáson néhány hónappal korábban kaptunk, véleményünk szerint annak a jele, hogy a nemzetközi közösség bízik Lengyelországban és a nemzetközi béke és biztonság elérése érdekében tett erőfeszítéseiben – jelentette ki kedden Joanna Wronecka, Lengyelország állandó képviselője az ENSZ-nél New York-ban. 

A keddi ünnepség annak a Kazahsztánnak vezetésével zajlott, amely januárban a Biztonsági Tanács soros havi elnöki pozícióját tölti be. A kazah elnökség fő témái a tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozása, illetve az afganisztáni állapotok lesznek, de napirendre kerül a szíriai kérdés, illetve anz ENSZ kongói, líbiai, szudáni, mali, szomáliai, dél-szudáni és ciprusi békefentartói küldetései is. Lengyelország 2018 májusában, illetve 2019 második felében látja majd el a BT elnöki szerepét.

A Biztonsági Tanácsban 2018 során Lengyelország az öt állandó taggal – Oroszországgal, Kínával, az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Franciaországgal –, illetve a választott tagokkal: Afrika képviseletében Etiópiával, Egyenlítői-Guineával és Elefántcsontparttal; Latin-Amerikából Bolíviával és Peruval; az ázsiai és arab térségből Kazahsztánnal és Kuvaittal; a nyugat-európai régió képviseletében pedig Hollandiával és Svédországgal ül majd együtt.

A Biztonsági Tanács egyike az Egyesült Nemzetek Szervezete öt fő szervének. Az Egyesült Nemzetek Alapokmánya értelmében elsődlegesen felelős a nemzetközi béke és biztonság fenntartásáért.